Halu matkailla ei ole kadonnut korona-aikana minnekään. Mitkä ovat matkailun trendejä, kun lähteminen on vaikeaa? Vastaus löytyy elämyksellisyydestä, kirjoittaa toukokuussa uudistuvan Matka-lehden toimituspäällikkö Leeni Hoimela.


Jo unelmointi, sen ”ekan oikean reissun” suunnittelu ja sykähdyttävien matkakuvien katselu tuottaa mielihyvää.

 
Matka on mielentila

Tämä on vahvin ohjenuoramme, kun entinen Matkaopas-lehti uudistuu toukokuussa ytimekkäästi Matka-lehdeksi. Ajankohta ei ole matkailulehdelle ehkä suotuisin – olemme edelleen keskellä koronapandemiaa – mutta sitäkin kiinnostavampi. Miten kirjoittaa matkailusta, kun tulevasta emme tiedä? Millainen sisältö kestää pysyvämmin ja kiinnostaa lukijoita, vaikka ennusteet matkalle pääsystä vaihtuisivat nopeastikin?

Yksi lukijan perustarve ei muutu: tunne-elämys. Matkailu on iloa, intohimoa ja ihastelua, halu nähdä uutta ja nauttia.

Elämyksen voi tavoittaa muutenkin kuin hyppäämällä lentokoneeseen, sillä jo unelmointi, sen ”ekan oikean reissun” suunnittelu ja sykähdyttävien matkakuvien katselu tuottaa mielihyvää. Moni puhui jaksaneensa läpi talven juuri unelmoinnin ansiosta.

Tunne koukuttaa matkamediaan kuin mihin tahansa muuhun viihteeseen. Kun näemme matkan mielentilana, jonka ansiosta katselemme ympärillemme uteliaasti ja innostuneesti, myös meihin on helppo ihastua. Kukapa ei haluaisi viettää vapaa-aikaansa ihanan tyypin seurassa?

Erakoituminen onkin elämyksellistä

Halu matkailla ei ole kadonnut minnekään – sen osoittivat viime kesän kotimaanmatkailubuumi ja pikainen paluu pakettimatkoille sekä joulun ja hiihtoloman rinnejonot Lapissa.

Lähtöhalua on heti, kun se on mahdollista, mutta turvallisuus on pakko ottaa huomioon myös jatkossa.

Kun lentomatkailu aukeaa kunnolla, avainasemassa lienevät suorat lennot kohteeseen ja vaihtojen, kontaktien ja riskien minimoiminen matkalla. Mitä helpommaksi turvallinen rajanylitys on matkaajalle tehty, sitä todennäköisemmin suunta on juuri sinne. Esimerkiksi kotimaisessa saaristohotellissa ovet taas aukeavat applikaatioilla ilman tapaamisia.

Turvallisia matkaelämyksiä ovat jatkossakin luonnosta nauttiminen, autoilu ja asuntoautoilu oman porukan kesken, sekä eristäytyneisyys, joka on käännetty elämyksellisyydeksi. Tänä kesänä odotetaan jo palvelua ja uniikkiutta. Mikäs olisi sen ihanampaa kuin pitkän luontoretken päätteeksi istahtaa nuotiolle, jolle matkanjärjestäjä on taikonut herkut odottamaan, tai ihailla lasi-iglusta revontulien sijaan yötöntä yötä?

”Kuin olisin ulkomailla”

Kun matkan ymmärtää mielentilaksi ja uteliaaksi tavaksi katsella ympäristöä, huomaa viimeistään, että Suomi on täynnä kohteita, joita ihastelisimme myös ulkomailla.Kesän kuumimmalle rantalomalle voi lähteä länsirannikolla. Sieltä löytyy hienoa hiekkaa ja kilometreittäin rantaa.

Tai kuvitteletko sinäkin hetken ajavasi Keski-Euroopassa, kun saavut Fiskarsiin lehmuskujan ja lyhyen tunnelin läpi?

Mikä muu meillä on ”kuin ulkomailla”? Kotimaan kohteiden kiehtovuus syntyy siitä, miten kiinnostavasti ne osataan sanoittaa ja kuvata matkaajalle.

Ihana Suomi!

Miten kaikki edellä mainittu taipuu uuteen Matka-lehteen? Muistutamme jutuissamme, että matkailu on mielentila ja kiinnostunut tapa katsella maailmaa!

Ensimmäisessä uudistuneessa numerossa ajetaan Lapin läpi Jäämerelle. Huikeat maisemat ja oma rauha ovat kesälomailijan saavutettavissa. Tutustumme myös maan ihanimpaan kesäkaupunkiin Hankoon, joka on Suomen Nizza, ja käymme pohjoisen Kroatiassa, Oulujärven Ärjänsaaressa.

Suomalaisten rakastamaa Välimerta tutkitaan kolmesta suunnasta, turvallisesti autolla Ranskan Rivieran rannikkoa ajaen, Maltan herkullisia makuja maistellen – ollaanhan saarella aivan Italian naapurissa – ja Mallorcan pikkusiskon Menorcan turkooseihin laguuneihin pulahtaen.

Sohvaelämys on taattu, kun lehden siivillä reissataan vielä maailman ympäri yllättävissä kohteissa. Oletko koskaan syönyt esimerkiksi meren pinnan alla Norjassa?

Mukana on aina myös muita sykähdyttäviä löytöjä Suomesta: Lappia, luontoa ja hurmaavimpia majoituksia ja kiinnostavimpia kohteita.

 

Kirjoittaja Leeni Hoimela on Matka-lehden toimituspäällikkö.

Uudistunut Matka-lehden numero 4 ilmestyy 12.5.

Suomi-buumiin vastataan myös kotimaan matkailun erikoislehdellä Matka – Ihana Suomi, joka ilmestyy 27.4. ja on saatavilla kaksi kuukautta. Myös Matka-lehden numero 5 keskittyy kotimaan matkailuun. Se ilmestyy 10.6. ja myydään yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.