”Aku Ankka on hieno lehti, ja on hienoa, että olen nyt päässyt käsikirjoittamaan siihen oman tarinan. Oli viikon huippuhetki, kun keskiviikkoisin tuli koulusta kotiin ja pääsi lukemaan Aku Ankkaa”, Teemu Pukki sanoo.


Aku Ankan numerossa 24 ilmestyy tänään huippujalkapalloilija Teemu Pukin käsikirjoittama ankkatarina Kuuluisuuden kirot, jossa itsekkäästä pelaajasta tulee lopulta joukkuepeluri.

”Ankkatarinan käsikirjoittajan pesti on todella harvinainen kunnia, jonka harva saa osakseen, samaan tapaan kuin nimenväännöksetkin. Halusimme Teemu Pukin mukaan, koska Suomen pääsy jalkapallon EM-kisoihin on historiallista”, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sanoo.

Teemu Pukki vastasi Aku Ankan pyyntöön tarinankirjoittamisesta salamannopeasti, kuten pelityyliin kuuluu. Aku Ankan ystävälle pyyntö oli mieluisa ja tarjosi mahdollisuuden kokeilla, saisiko tarinaan suodatettua mainioita jalkapalloammattilaisen sisäpiiriviittauksia.

”Aku Ankka on hieno lehti, ja on hienoa, että olen nyt päässyt käsikirjoittamaan siihen oman tarinan. Oli viikon huippuhetki, kun keskiviikkoisin tuli koulusta kotiin ja pääsi lukemaan Aku Ankkaa”, Pukki sanoo.

Teemu Pukki mietti tarinaan elementtejä, joita eivät muut pääse näkemään kuin pelaajat itse: Mitä pukukopissa tapahtuu, miten joukkuehenki rakentuu ja miten isoja pelejä voitetaan – ongelmien kauttakin. Pukin ideoima tarina onkin tyypillinen hyvä Aku Ankka -tarina, joka on hauska, ja johon sisältyy pinnan alle kätkettyä salaviisautta.

Teemu Pukin tarinaideaa ovat jalostaneet Kari Korhonen ja tarinan piirtänyt Massimo Fecchi.

Teemu Pukin kirjoittamasta sarjasta on kiinnostuttu muualla Euroopassakin.

”Kansainväliset kollegamme kyselivät keväällä, onko kenelläkään plakkarissaan hyviä jalkapallosarjoja EM-kisojen kunniaksi. Kun Saksan, Norjan, Tanskan ja muiden maiden päätoimittajat kuulivat, että meillä on Pukin tarina, he halusivat sen oitis omiin lehtiinsä. Pukki on iso nimi koko Euroopassa!” Hyyppä sanoo.

Teemu Pukki pelaa juuri alkaneissa jalkapallon EM-kisoissa Suomen joukkueessa.

”EM-kisoihin pääsy on ollut isoin unelmani jalkapalloilijana. Suomen noususta kisoihin olisi voinut myös kirjoittaa tarinan: kolme neljä vuotta sitten meillä meni vielä aika huonosti eikä tullut käytännössä kuin tappioita. Nyt olemme lähes samoilla pelaajilla nousseet kisoihin. Se on hieno tarina, mitä me ollaan tehty”, Pukki sanoo.

Aku Ankka haastatteli Teemu Pukkia juuri ennen EM-kisoja. Katso haastattelu.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta ihka ensimmäisen Aku Ankka -lehden ilmestymisestä.

Juhlavuosi käynnistyi tammikuussa murrematkakilpailulla, jossa käännetään vuoden ensimmäisessä lehdessä julkaistu Carl Barksin sarjakuvasivu omalle puhekielelle. Käynnissä on lisäksi mm. Ankkatietäjä 2021 -tietokilpailu, jonka kaikki kysymykset ovat tänä vuonna ilmestyvistä Akkareista. Aku Ankan sarjakuvakoulun parhaat sarjat ja piirrokset julkaistaan Aku Ankan juhlanumeron sarjisliitteessä.

Synttäreiden kunniaksi Päivälehden museossa Helsingissä on käynnissä Lukemisen juhlaa! Aku Ankka -lehti Suomessa 70 vuotta -näyttely.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Aku Ankka ilmestyi 5. päivä joulukuuta 1951. Aluksi lehti ilmestyi kerran kuukaudessa, sitten kaksi kertaa kuukaudessa ja nykyään viikoittain.

Aku Ankkaa lukee yli puoli miljoonaa suomalaista. Yhteensä Aku Ankan lukijamäärä on 562 000, johon lasketaan yhdistämällä 3–16-vuotiaiden lukemista ja mediankäyttöä mittaavan Yippee-tutkimuksen (N:1041) ja Kansallisen Mediatutkimuksen KMT:n luvut.