Aamulehti, Helsingin Sanomat, HS Lasten uutiset, Ilta-Sanomat ja Satakunnan Kansa tarjoavat tällä viikolla erityisesti lapsia ja nuoria kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Lehtiä ja liitteitä pääsee lukemaan 1.–5. helmikuuta digitaalisina lehtien verkkosivuilla yhteisellä koodilla ”uutistenviikko (https://tilaa.sanoma.fi/public/shopping/uutistenviikko/uutistenviikko.html)”.

Tänään maanantaina alkaa valtakunnallinen Uutisten viikko, joka on koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko.

 

Aamulehti, Helsingin Sanomat, HS Lasten uutiset, Ilta-Sanomat ja Satakunnan Kansa tarjoavat tällä viikolla erityisesti lapsia ja nuoria kiinnostavia aiheita, joita voi käsitellä koulujen oppitunneilla. Lehtiä ja liitteitä pääsee lukemaan 1.–5. helmikuuta digitaalisina lehtien verkkosivuilla yhteisellä koodilla ”uutistenviikko”.

Aamulehdessä perehdytään tällä viikolla valeuutisiin ja siihen, miksi huhut leviävät niin nopeasti. Lehdessä kerrotaan myös, miten koronaviruksesta kertova uutinen syntyy ja tutustutaan tietysti tamperelaiseen uutuuteen eli ratikankuljettajan työhön.

”Uutisten viikko on pirkanmaalaisten koulujen ja Aamulehden toimituksessa perinteinen ja odotettu teemaviikko. On tärkeää, että voimme tarjota nuorille lukijoillemme laajan kattauksen juttuja eri aiheista. Uutiset kiinnostavat pieniäkin koululaisia. Maailmassa tapahtuu myös vakavia asioita, ja lapset kuulevat usein niistä jotakin kautta. Uutisten viikolla he voivat lukea uutisia kouluissa ja keskustella lukemastaan yhdessä opettajan kanssa. Kun lapset pääsevät tutustumaan uutismediaan, he oppivat, mistä voi saada luotettavaa tietoa”, Aamulehden toimittaja Hanna Haukijärvi sanoo.

HS Lasten uutiset on toimittanut alakouluihin painettuja HS Lasten uutiset -lehtiä.

”Kyseessä on uutisten tekoon ja journalismiin paneutuva erikoisnumero, jossa tutustumme muun muassa erilaisiin juttutyyppeihin ja lehdistönvapauteen. Pyrimme havainnollistamaan koululaisille, miten uutinen syntyy. Lisäksi tutkimme Suomen ensimmäistä lastenlehteä, Lasten Suometarta, sekä tapaamme 11-vuotiaan Jami Tanskasen, joka tuottaa omaa paikallislehteä”, Lasten uutisten esimies Fanny Fröman kertoo.

Koululaisille on suunnattu myös tänään ilmestynyt Helsingin Sanomien Ilmastoliite Jää sulaa silmissä, jossa on ilmastonmuutosta käsitteleviä uutisartikkeleita vuosilta 1979–2020. Muutoksen vauhtia havainnollistaa HS:n uusi ilmastofontti, muunneltava kirjasin, joka perustuu tietoihin Jäämeren jääpeitteen sulamisesta. Kirjasin kapenee sitä mukaa, kun jään sulaminen etenee.

Ilta-Sanomat julkaisee tiistaina 2. helmikuuta 16-sivuisen liitteen, joka kertoo, miksi demokratia on hyvä juttu. Liite on ajankohtainen: se linkittyy sekä Washingtonin dramaattisiin tapahtumiin että keväällä tulossa oleviin kuntavaaleihin.

Liitteessä kerrotaan muun muassa siitä, mistä demokratia sai alkunsa. Avataan sitä, mitä muita järjestelmiä on kokeiltu, ja miksi ne eivät ole toimineet. Kerrataan erilaisia demokratian vahingoittamisyrityksiä kautta historian, ja nostetaan esiin valeuutiset demokratian haastajina. Lisäksi ääneen pääsevät eri puolueiden nuoret kuntavaaliehdokkaat. He kertovat, miksi ovat lähteneet politiikkaan ja mitä asioita kokevat tärkeiksi.

Miksi demokratia on hyvä juttu? -liite ilmestyy 2.2. Lue ilman tunnuksia osoitteessa is.fi/lehti.

Satakunnan Kansan mielipideosastolla annetaan tällä viikolla tilaa erityisesti lapsille ja nuorille. Lehdessä kysytään lisäksi, miltä vanhemmista tuntuu, kun lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa, miltä ruutuajan rajoittaminen tuntuu sekä käsitellään aihetta lapset ja korona.

Liitteitä pääsee lukemaan Uutisten viikon ajan digitaalisena lehtien verkkosivuilla samoilla tunnuksilla kuin lehtiäkin. Lue tarkemmat ohjeet Uutisten viikon -kampanjasivulta.

Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Teemaviikko on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja ja yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa.

”Mediakasvatuksen tukeminen on osa Sanoman päivitettyä vastuullisuusohjelmaa. Tavoitteenamme on muun muassa tuottaa kotimaisia mediasisältöjä, jotka edistävät avointa demokratiaa ja sananvapautta. Uutisten viikon ydinajatus, medialukutaidon kehittäminen, on tärkeä osa tätä tavoitetta”, Sanoman yritysvastuupäällikkö Eveliina Nygren sanoo.

Jäämeren sulamisesta ja ilmastokriisistä kerrotaan HS:n Ilmastoliitteessä.

 

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Jenni Rinkinen, Sanoma Media Finland, p. 040 511 3109, jenni.rinkinen@sanoma.com.

 

Sanoma Media Finland on Suomen monikanavaisin mediatalo. Tarjoamme tietoa, elämyksiä ja viihdettä niin sanoma- ja aikakauslehdissä, televisiossa, radiossa, verkossa kuin mobiilissakin ja tavoitamme päivittäin lähes kaikki suomalaiset. Sanoma Media Finland on osa Sanomaa, joka on kuluttajamedian ja oppimisen eurooppalainen edelläkävijä.