”Naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeudet sekä ylipäänsä ihmisoikeudet ovat Helsingin Sanomien perustamisesta asti olleet lehdelle tärkeässä roolissa”, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoo.


HS:n toimittaja Maria Manner seuraa vuoden ajan naisten ja tyttöjen aseman kehittymistä Afganistanissa. Kuva: Kalle Koponen, HS

 

Helsingin Sanomien Sunnuntailiitteen featuretoimittaja Maria Manner on nimitetty Afganistanin naisten ja tyttöjen tilannetta seuraavaksi projektitoimittajaksi vuoden ajaksi. Tavoitteena on seurata, millaiseksi naisten ja tyttöjen tilanne maassa todellisuudessa muodostuu, kun evakuointi päättyy ja kansainväliset joukot ovat poistuneet maasta.

”Konflikteissa pitkäkestoinen seuranta voi jäädä vähemmälle. Siksi koemme tärkeäksi, että lehti pitää lukijansa kartalla tilanteesta valloitusvaiheen jälkeenkin, kun Talebanin valta mahdollisesti vakiintuu”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Suomalaisille tasa-arvo ja koulutus ovat läheisiä aiheita. Lisäksi moni suomalainen on ollut Afganistanissa rakentamassa kansalaisyhteiskuntaa ja turvaamassa sen toiminnan kehittymistä.

”Naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeudet sekä ylipäänsä ihmisoikeudet ovat Helsingin Sanomien perustamisesta asti olleet lehdelle tärkeässä roolissa”, Niemi sanoo.

Maria Manner on aiemmin työskennellyt HS:n ulkomaantoimittajana. Hän on perehtynyt Afganistaniin ja naisten asemaan tehtyään juttuja maahanmuutosta, turvapaikka­kysymyksistä ja kunniaan liittyvästä väkivallasta. Tätä kautta hän on tutustunut joihinkin afganistanilaisiin naisiin niin Suomessa kuin Afganistanissa.

Manner toteaa, ettei Talebanin lupauksiin naisten aseman pienistä parannuksista voi luottaa ja joka tapauksessa heille varattu asema on huono. Heiltä riistetään heille kuuluvat ihmisoikeudet.

Hän näkee selvän eron verrattuna Talebanin aiempaan valtakauteen. Parinkymmenen vuoden aikana on kasvanut uusi sukupolvi, joka ei ole elänyt Talebanin vallan alla. He ovat esimerkiksi tottuneet käyttämään sosiaalista mediaa.

”Afganistanissa on mielettömän rohkeita naisia, jotka ovat aiempina vuosina henkensä uhalla toimineet naisten aseman parantamiseksi”, Maria Manner sanoo.

Manner seuraa aihetta muiden töidensä ohessa. Myös Helsingin Sanomien muilla osastoilla seurataan Afganistanin tilanteen kehittymistä.

Juttuvinkkejä ja -toiveita Mannerille voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen maria.manner@hs.fi.