Tiedotusvälineille 25.4.2016

Lehden lukeminen aamukahvin kanssa on useille lukijoille tärkeä osa sanomalehden asiakaslupausta. Varhaisjakelun kustannusten odotetaan nousevan merkittävästi ja lisäävän painetta tilaushintojen nousuun tulevina vuosina. Sanoma tutkii nyt uusia, jakelun rakenteita keventäviä vaihtoehtoja ja etsii laaja-alaisesti yhteistyökumppaneita. Karkkilan alueella käynnistetään pilotti, jossa sanomalehtien jakelun hoitavat itsenäiset jakajat tai yritykset.

Yli 80 % sanomalehdistä Suomessa jaetaan varhaisjakelussa. Pitkien työvuorojen ja työn aloittamisen varhaisen ajankohdan vuoksi varhaisjakeluun on tällä hetkellä haastavaa löytää kiinnostuneita työntekijöitä. 

Sanoma järjestää Karkkilan alueella pilottiprojektin, joka pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin. Pilottialueella jakelutehtäviä tarjotaan itsenäisille jakajille tai sopiville yrityksille tai yhteisöille. Samalla tarjolla olevia jakoalueita pilkotaan pienempiin osiin. Jakelupalvelusta kiinnostuneet yrittäjät voivat itse valita heille sopivat reitit ja ajanjakson. Tavoitteena on moderni, joustava ja helppo malli, joka lisää sopivassa elämäntilanteessa olevien ihmisten ja paikallisten yrittäjien ansaintamahdollisuuksia, pienentää kustannuksia keventämällä hallintorakenteita ja vastaa työelämän muutoksen trendejä.

”Maailmalla on kiinnostavia ja inspiroivia esimerkkejä siitä, miten jakelu on organisoitu toisella tavalla kuin Suomessa”, kertoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven. Hän uskoo vahvasti median uudistumiskykyyn sekä menestymisen mahdollisuuksiin myös mediankäytön nopean muutoksen aikana. ”Ihmiset tarvitsevat riippumatonta, vapaata uutismediaa, ja kotiin toimitettu sanomalehti on sen tarjoamiseen erinomainen käyttöliittymä vielä pitkälle tulevaisuuteen. Haluamme voida jatkaa sen tarjoamista lukijoillemme. Jakelun järjestämiseksi kohtuullisin kustannuksin tulee ennakkoluulottomasti hakea uudenlaisia tapoja ja kyseenalaistaa olemassa olevia rakenteita.” 

Sanoma tarjoaa jakeluvuorot varattavaksi Karkkilan alueella huhtikuun lopussa, ja pilottiprojekti käynnistyy 1.6.2016.

---

Faktoja jakelusta ja sen kustannuksista:

Sanomalehtien tilaajista runsaat 80 % saa Suomessa lehtensä varhaisjakelussa.

Jakelukustannukset muodostavat keskimäärin 20 - 30 % sanomalehtien kustannuksista.

Sanomalehden jakelun ja painamisen kustannus on korkeimmillaan noin euro yhtä lehteä kohden.

---

Lisätietoja

Viestintäjohtaja Hanna Johde

hanna.johde@sanoma.com, puh. 040 673 8977