Suomen suurin kaapelitelevisioyhtiö HTV tarjoaa laajakaistaisia verkkopalveluja yli 285 000 talouteen pääkaupunkiseudulla. Tekniikan kehittyessä laajakaistayhteys ja kaapelitelevisio mahdollistavat yhä monipuolisemman palvelutarjonnan. Kevään 2005 aikana HTV on laajentanut tarjontaansa internetin kautta kulkevaan puhelinliikenteeseen. Seuraavaksi suunnitteilla on aloittaa kaupalliset teräväpiirtoiset televisiolähetykset.Welho Puhe mahdollistaa edulliset verkkopuhelut
HTV avasi maaliskuussa 2005 laajakaista-asiakkailleen tarkoitetun Welho-puhepalvelun. VoIP-tekniikalla (Voice over IP) toteutettu Welho Puhe on edullinen ja helppo tapa yhteydenpitoon.
Internetiä hyödyntävä Welho Puhe mahdollistaa puhelut toisiin Welho Puhe -liittymiin kiinteällä kuukausimaksulla sekä tavallista lankaliittymää edullisemmat puhelut HTV:n verkon ulkopuolelle kotimaassa ja ulkomailla.
- Verkkomme tarjoaa nyt kuluttajille kaikki kodin sähköisen viestinnän tärkeimmät osa-alueet: digi-tv:n, laajakaistaliittymät ja puhepalvelut. Asiakkaillemme tämä merkitsee edullisia ja helppoja ratkaisuja, jotka on mahdollista saada yhtenä kokonaisuutensa yhdeltä toimittajalta, HTV:n toimitusjohtaja Anu Nissinen sanoo.
Tavanomaisiin tietokoneelle ladattaviin nettipuhelinpalveluihin verrattuna Welho Puhe tarjoaa tilaajien käyttöön mm. normaalin puhelinnumeron, johon voi soittaa mistä tahansa lankapuhelin- tai matkapuhelinliittymästä. Käyttäjä voi halutessaan säilyttää jo olemassa olevan lankapuhelinnumeronsa siirtyessään käyttämään Welhon puhepalvelua.
- Welho-puhepalvelun käyttäjän ei tarvitse käynnistää tietokonettaan voidakseen soittaa tai vastaanottaa puheluita. Palvelua voidaan käyttää sekä tavallisella puhelimella, johon on liitetty puhesovitin että erityisellä IP-puhelimella. Numero valitaan kuten perinteisissä puhelimissa, Nissinen kertoo.
HTV on edelläkävijä teräväpiirtotelevisiolähetysten jakelussa
HTV kehittää jatkuvasti myös televisiopalvelujaan. HTV aloitti teräväpiirtotelevision eli HDTV:n (high definition television) testilähetykset verkossaan yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista kaapeli-tv-yhtiöistä kesäkuussa 2004. HTV:n tavoitteena on aloittaa kaupalliset lähetykset Suomessa vuoden 2005 aikana.
Teräväpiirtotelevision kuva muodostuu useammista kuvapisteistä kuin perinteinen tv-kuva. Tavalliseen televisiokuvaan verrattuna teräväpiirtotelevision kuvapisteiden määrä on noin viisinkertainen.
HTV:n verkossa jaettava teräväpiirtokanava on Euroopan ensimmäinen HDTV-kanava HD1, jonka ohjelmisto koostuu mm. konserteista, urheilusta ja dokumenteista. Jo tämän vuoden loppupuolella HTV:n tavoitteena on tarjota katsojille muitakin HDTV-kanavia. Esimerkiksi Canal+ suunnittelee HDTV-kanavan lanseeraamista Suomeen tämän vuoden aikana.


- Viime kesänä kaupallisen aloituksen esteenä oli sopivien sovitinlaitteiden puute, HTV:n tekninen johtaja Kari Ruopsa kertoo. Nyt sovitinlaitteita on tulossa vuokrattavaksi HTV:n Welho-myymälään. HDTV-sovittimen avulla voi seurata myös kaikkia tavallisia digi-tv-kanavia.
Yhdysvalloissa HDTV:n läpimurto on jo alkanut. Tarjolla on kymmeniä HDTV-ohjelmaa lähettäviä televisiokanavia. Tutkimusyhtiö Yankee Groupin arvion mukaan Yhdysvalloissa myytiin vuonna 2004 noin 4,8 miljoonaa HDTV-vastaanotinta.
- Plasma- ja LCD-näyttöjen suosio kasvaa myös Suomessa vauhdilla ja näin ollen HDTV-valmiiden näyttöjen valikoima laajenee nopeasti. Uskomme, että nyt on sopiva hetki aloittaa kaupalliset HDTV-lähetykset, sillä kuluttajat ovat entistä halukkaampia tilaamaan uusia laadukkaita tv-palveluita, kertoo Nissinen.
Kuvat: Euro1080/HD-1