Rautakirjan ja ranskalaisen HDS:n loppuvuodesta 2002 perustama tshekkiläinen yhteisyritys CZ Retail a.s. on ostanut Amadeo-kioskiketjun. Ketjuun kuuluu 11 kioskia, jotka sijaitsevat hyvillä liikepaikoilla lähinnä Prahassa.

Rautakirja Oy ja ranskalainen Hachette Distribution Services SA (HDS) käynnistivät yhteistyön kioskikaupassa Tshekin tasavallassa viime vuoden joulukuussa, kun tasaomisteinen yhteisyritys CZ Retail a.s. aloitti toimintansa. Yhtiöllä oli tällöin 113 kioskia, joista neljä R-kioskia.

- Suoritettu Amadeo-yrityshankinta on merkittävä askel markkina-asemiemme vahvistamisessa, sillä nyt saamme sekä vilkkailla liikennepaikoilla että hyvillä kadunvarsipaikoilla sijaitsevia myymälöitä lisää, toteaa Rautakirjan toimitusjohtaja Erkki Järvinen. Järvisen mukaan tavoitteena onkin kasvattaa lähivuosien aikana Tshekin yhtiön liikevaihto kolminkertaiseksi ja kioskimäärä kaksinkertaiseksi.

Ostetuista kioskeista neljä sijaitsee Prahan metroasemilla, yksi rautatieasemalla ja kuusi on vilkkaiden katujen varsilla olevaa myymälää. Kioskien koko vaihtelee 20 – 50 neliön välillä. Ketjun vuositason kokonaismyynti on noin 2,4 milj. euroa ja ketju on kannattava. Myynnistä noin 20 % tulee lehdistä, runsaat 40 % tupakasta ja yli 20 % puhelinkorteista.

- Muutamme kadunvarsimyymälät vielä tämän vuoden puolella R-kiosk-tunnuksen alle ja liikennepaikoilla sijaitsevista myymälöistä tulee Relay-yksiköitä yhtiön strategian mukaisesti, toteaa Rautakirjan kioskikaupan kansainvälisten toimintojen johtaja Jukka Nikkinen.

Yrityskaupan myötä CZ Retailin palvelukseen siirtyy 25 työntekijää. Kioskit tullaan kuitenkin myöhemmin muuttamaan yrittäjävetoisiksi, kuten yhtiön muut kioskit jo tällä hetkellä ovat.

Rautakirja on osa SanomaWSOY-konsernia, jonka toinen tytäryhtiö Sanoma Magazines on Tshekin tasavallan johtava aikakauslehtien kustantaja. Sanoma Magazines Praha omistaa myös 9 %:n osuuden maan johtavasta lehtijakeluyhtiöstä. Kioskitoiminta täydentää jakelun osalta SanomaWSOY-konsernin arvoketjua näillä markkinoilla.