Aku Ankan taskukirjoilla on tänään 5. toukokuuta juhlapäivä, kun järjestysnumeroltaan 500. taskukirja Viissatanen ilmestyi kauppojen irtonumerohyllyille.

Kirjassa seikkailevat tutut ankkalinnalaiset höystettynä Taskarille tyypillisillä sankareilla – kuten Taikaviitalla – sekä tutuilla tarinatyypeillä, joita tässä juhlakirjassa edustaa ankkalinnalaisparodia Odysseiasta.

Taskarien ensi-ilmestymisestä on vierähtänyt jo 51 vuotta. Kaikkien aikojen ensimmäinen taskukirja Mikki kiipelissä ilmestyi maaliskuussa 1970. Jo tuolloin suomalaiset johdatettiin aivan uudenlaiseen maailmaan, jossa sarjat olivat pitkiä ja kirjoissa vuorottelivat mustavalko- ja väriaukeamat. Kokonaan värillisiksi Taskarit muuttuivat vuoden 1993 alussa taskukirjasta 154 Nyt nappaa alkaen.

”Nostalgisimmat lukijat haikailevat edelleen mustavalkoaukeamien perään”, päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

Aku Ankan uutuustaskukirja ilmestyy kerran kuukaudessa, ja se on saatavilla vain irtonumeromyynnissä. Lisäksi vuosittain ilmestyy puolentusinaa erikois- ja teemataskukirjaa.

Kirjojen sarjakuvat ovat pääasiassa italialaista alkuperää, ja Taskareiden ansiosta suomalaiset ovat saaneet tutustua mm. Romano ScarpaanGiorgio Cavazzanoon ja kymmeniin muihin saapasmaan sarjakuvamestareihin. Taskarin ystävien suosikeiksi on noussut myös muita piirtäjiä, mm. tanskalainen Flemming Andersen ja onpa suomalainen ankkapiirtäjä Kari Korhonenkin rustaillut muutaman taskukirjatarinan lukuisten Taskari-kansien lisäksi.

Nykyisin Aku Ankan taskukirjoja voi lukea myös sähköisessä muodossa.

”Aku Ankan taskukirjat ovat vuosikymmeniä olleet hauskaa lukemista kaikenikäisille suomalaisille sekä upea keräilyn kohde sarjakuvan ystäville. Jos Aku Ankka -lehti opettaa suomalaislapset lukemaan, niin Taskarit opettavat ahmimaan paksujakin kirjoja. Aku Ankan taskukirjat kuuluvat rentoon vapaa-aikaan”, Hyyppä sanoo.

Tuoreen lasten mediakäyttöä mittaavan tutkimuksen mukaan Aku Ankan taskukirjat tavoittaa 230 000 lukijaa, mikä tekee siitä Suomen toiseksi suosituinta sarjakuvasisältöä. Ykköspaikkaa pitää Aku Ankka -lehti, jonka keskimääräistä numeroa lukee 288 000 lasta ja nuorta. Aku Ankkaa luetaan melko tasaisesti kaikissa 3–16-vuotiaiden ikäryhmissä.

Lasten ja nuorten lisäksi Taskarit kuluvat tuhansien aikuisten käsissä, sillä taitavasti toteutetut sarjakuvatarinat kutkuttavat kaikenikäisiä lukijoita.

”Aku Ankka -lehden lukijamäärä on pysynyt samalla tasolla nyt pari vuotta. Sen sijaan taskukirjoissa on nähtävissä häkellyttävää kasvua. Korona-aika loi selvän kysyntäpiikin vuosi sitten, ja toivoa sopii, ettei lehtiä hylätä ja lukuharrastukseen syydettäviä rahahanoja tukita lapsiperheissä siinä vaiheessa, kun maailma kaikkine virikkeineen jälleen aukeaa”, tuotepäällikkö Janne Teräväinen sanoo.

Toukokuussa ilmestyy Viissatasen lisäksi maailmanhistorian ensimmäinen murre-Taska​ri Suuri suomalainen murrekirja, joka on täynnä suomen eri murteille taivuteltuja tarinoita.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: päätoimittaja Aki Hyyppä, p. 040 7394978​